top of page
  • Szerző képeKB könyvesblog

Philip Zimbardo – Nikita D. Coulombe: Nincs kapcsolat

Viszonylag gyakran nézek fel a gyakorikerdesek.hu oldalra, ott is a felnőtt párkapcsolatok témakörre. Az elmúlt években rendre előjönnek a magányos férfiak (kisebb részben nők) kérdései: ciki-e, hogy 2X évesen még nem volt barátnőjük, szüzek-e vagy nem csókolóztak. Íme, pár kérdés a poszt készítésének idején, az első pár oldalról:

  • „Nem találok párt magamnak, és nem tudom, hogy mitévő legyek! Merre léphetnék?”

  • „Mennyire égő az ha 33 éves létemre még nem sikerült összehoznom egy stabil párkapcsolatot?”

  • „Mit tegyek akkor ha szeretnem ha szeretne egy (barmilyen) no, de engem nemszeretnek a nok?”

  • „Lehet nekem valaha barátnőm? 23F”

A XXI századra a társkeresés világa egyértelműen megváltozott. De miért van ennyi magányos férfi? Miért érzi úgy sok huszonéves, harmincéves, hogy nem felel meg a nők elvárásainak? És miért panaszkodik sok nő, hogy nem talál magának igazi Férfit?

Kép forrása: Rhett Noonan/Unsplash
Kép forrása: Rhett Noonan/Unsplash

Philip Zimbardo, a hírhedt stransfordi börtönkísérletet anno vezető szociálpszichológus, illetve fiatal kolléganője, Nikita D. Coulombe ezeket a kérdéseket próbálja megvizsgálni. Az öreg férfi – fiatal nő könyve a rendszerszintű okok és tünetek nyomába ered. Ha ugyanis tömeges jelenséget látunk – mint jelenleg a kényszerű egyedülálló férfiak növekvő számát – feltételeznünk kell társadalmi okokat is.


Az első rész a tünetekről, a férfiakat sújtó negatív jelenségekről szól, mint az elhízás, szociálisintenzitás-szindróma, pornó – és videójátékfüggőségről. A második rész a tünetek lehetséges okait tárja fel, míg a harmadik a lehetséges megoldásokról ír. A szakirodalom, személyes interjúk és egy közel húszezer ember által kitöltött kérdőív kielemzésének eredménye a könyv.


Ha az írást egy szóval kellene jellemeznem, az a tanulságos lenne. A szerzők őszinte megértéssel és kíváncsisággal viszonyulnak a témához, melyet magányos férfiak, illetve a jelenség iránt érdeklődő nők nagy kíváncsisággal forgathatnak. A tudományos módszertan és az objektivitásnak hála a mű elkerülte a ma már tudományos körökben is terjedő genderideológiai megközelítést. Nem vádirat, hanem útmutató. Személy szerint nem érzem teljesnek, hisz ez egy hihetetlen bonyolult kérdés, és számtalan más vetülete is van, viszont a könyv további gondolkodásra sarkall.


Zimbardo idézet

Amennyiben a gyakorikerdesek.hu kérdésíróihoz hasonlóan te se érted, miért nem vagy sikeres a társkeresésben, esetleg mindenért a nőket okolod (megalapozva vagy alaptalanul), mindenféleképp érdemes elolvasnod ezt a könyvet. Viszont ne várd, hogy egyszerű válaszokat kapsz, a „Miért nincsen barátnőm?” kérdésre, mivel bonyolult kérdésekre nincsenek egyszerű válaszok. Ráadásul a válaszok személyenként is eltérnek. Az biztos, hogy a XXI. században átalakultak a nemi szerepek, és a férfiasságot újra kell definiálnunk, és az „inceleknek[1] meg kell erősödniük. Testiekben és lelkiekben is. Ehhez jó kiindulópont ez a könyv.


Ajánlom:

  • ha olyan férfi vagy, akinek nehezére esik a társkeresés,

  • nőként kíváncsi vagy, miért van olyan sok egyedülálló férfi,

  • aki a téma miatt érintettek (szülők, társadalmi szervezetek tagjai, pedagógusok, a média képviselői stb.).


Nem ajánlom

  • igazából nincs olyan csoport, akinek ne tudnám ajánlani.


Szubjektív értékelés: 10/10


Amennyiben megvennéd a könyvet e- könyv formában, az alábbi linken azonnal megteheted, nem kell keresgélned, (a poszt készítésének idején kedvezményes áron):

A támogatás előre is köszönöm !



Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page