top of page
  • Szerző képeKB könyvesblog

J. J. Lehmiller - Mond el mire vágysz!

Egyszer megkérdeztem egy lány, milyen állatra emlékeztettem. Azt mondta, szatírra. Mondjuk, ez elég meglepő válasz volt, de ugyanakkor meglehetősen pontos is. Azonban ezen könyv után be kell lássam, másokhoz képest még nem is vagyok perverz (ámbár a humorom eléggé "pajkos"). És tényleg: ezt lapozgatva igazán prűdnek éreztem magam!

Kép forrása: We-Vibe WOW Tech/Unsplash
Kép forrása: We-Vibe WOW Tech/Unsplash

Szóval... beszéljük a szexről! Mindenki csinálja, vagy legalább is szeretné csinálni, ki jól, ki rosszul. De vajon az amit csinálunk, valójában arra a vágyunk is? Vagy mi elégít ki egy kapcsolatban (vagy azon kívül)? Mik az emberek erotikus vágyai, és vajon, megélik-e őket? A vágyaink megértése hozzásegíthet egy teljesebb (szexuális) élethez? Ezek a kérdések, amelyek Justin J. Lehmillert érdekelték. A válaszért egy nagymintást, 4175 fő megkérdezésével végzett, részletes kérdőíves kutatást folytatott a szerző.


Itt lenne egy módszertani kritikám: mivel a kérdőív online volt elérhető, és a közösségi médiában terjedt, ezért a fiatalabb, technológiában jártasabb, iskolázottabb, magasabb osztályhelyzettel rendelkezők, bevállalósabbak nagyobb arányban töltötték ki. Azaz, a valós arányok torzítja mutatja be a kérdőív. Mivel elég nagy adathalmazról beszélünk, így nem felesleges munka, viszont ettől ez az adatmérés olyan lesz, mint a bikini (csak hogy a témánál maradjunk): sok mindent megmutat, de a lényeget mégis csak eltakarja.


Azonban, mégis is vannak számomra meglepő következtetések, például a BDSM iránti kiemelkedő érdeklődés. Vagy hogy a nők többségének vannak szadisztikus vágyaik.[1] És hogy miért? Számomra ez volt az igazán izgalmas (ez csak freudi elírás), mert nemcsak a különféle fantáziákról, annak elterjedéséről ír a szerző, hanem a mögöttük lévő lehetséges pszichológiai magyarázatokról. Mondjuk számomra már extrém belemagyarázásnak tűnt, amikor a cuckolding (az a cselekmény, amikor a férj "átengedi" a feleségét egy másik férfinak, és "azt" nézi) okaként az önfejlesztés iránti vágyat jelölte meg [2]. Vagyis, azért forráskritikusan olvassuk ezt is (mint minden tényirodalmat).


Én személy szerint úgy gondolom, hogy két felnőtt ember konszenzuálisan azt csinál a hálószobájában, amit akar. Jó érzés lehet kiélni a vágyainkat: hisz, nem véletlenül vannak ott (azonban vannak olyan vágyak, amelyeket egyszerűen nem szabad megélni!). Viszont, kultúrlények vagyunk, és jó esetben szeretetkapcsolatban élünk. Ez együtt járhat bizonyos vágyakról való lemondással: ez az ár, amit meg kell fizetnünk. Szerintem egy érett személyiség képes felvállalni ezt: és ez nem az élmények számától függ.


Nem hiszek abban, hogy egy embernek ki kell élnie magát, mielőtt tartós kapcsolatba kezd. Legalább is nem tudom elképzelni, hogy valaki egy listával a zsebében megy gruppen klubba, aztán, az ötödik orgia után azt mondja, elég, most elveszem azt a lányt/hozzámegyek ahhoz a férfihoz, mert már kiéltem magam. Egyszerűen, az ember nem így működik. Azonban, akár kiéli az ember a vágyát, akár nem, azok megértése és elfogadása pozitív hatással járhat. Érdemes ezért átlapozni ezt a kötetet.


Szubjektív értékelés: 10/7




Köszönöm!


[1] 119. oldal

[2] 84. oldal

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page