top of page
  • Szerző képeKB könyvesblog

Vona Gábor - Míg a halál el nem áraszt

Eleve halálra ítéltek vagyunk. Ez az élet lényege.

Philip K. Dick


A Magyar Katolikus Lexikon szerint a "memento mori" (lat. 'emlékezzél a halálra'): a keresztény, főként a szerzetesi lelkiség egyik legfontosabb jelmondata a középkorban. Ez azt jelenti, hogy a középkor embere, akinek a mindennapjait a rövidebb élettartam és a magas gyermekhalandóság miatt meghatározta a halállal való szembesülés, gondolataiban, lelkiségében szembenézett a halállal. Ezzel szemben nemrégiben általam olvasott Farenheit 451 c. műben az egyik szereplő ki is jelenti a férjével kapcsolatban, hogy a háborúban nem lehet meghalni.


Elfojtás, menekülés, utazás, szembenézés, elmélyülés, rettegés és szorongás: mindegy is. Dicknek van igaza: mind halálra ítéltek vagyunk. S bármilyen kényelmetlen, ez az igazság. De vajon, mit okoz ez a tudat az ember életében? Milyen válaszaink vannak? Vona Gábor ezúttal nem társadalmi-politikai kérdéseket, hanem a halál témáját járja körül.
Kép forrása: Aron Visuals/Unsplash
Kép forrása: Aron Visuals/Unsplash

A hipotézis a következő: az állati létből kiemelkedő őseink, ahogy öntudatra leltek, egyben a jövőt is képesek voltak előre látni. Tisztában voltak vele, hogy ugyanolyan élőlények, mint az állatok, hisz ugyanúgy vannak testi funkcióink, amelyek erre állandóan emlékeztetnek. Eleink láthatták társaik halálát, amelyek ismételten emlékeztették őket halandóságukra. Az éntudat melléktermékeként megjelent a haláltudat, s ebből következően megjelent a halálszorongás is. És ez a "melléktermék" amely miatt az ember kilépett a biológiai evolúcióból és belépett a kulturális evolúcióba.


A kultúra Vona elmélete szerint erre a szorongásra adott válaszreakció, mely lényegében egy közösség halhatatlansági projektje. A szerző szerint a kultúra egy hálózat, melynek különféle csomópontjai vannak, melyből három fő csomópont emel ki: a tudományt, a vallást és a művészetet. Ennek oka, hogy a haláltudat mélyen az idő és a térérzékelés következménye, ergo a leghatásosabb szorongásoldó ezekre ad választ. A vallás az időn és a teren felül és kívül értelmezi magát, felülemelkedik a halálon, a művészet az időt és a teret egy produktumban sűríti össze, míg a tudomány horizontálisan, a jelenségek leírásával, elemzésével a teren és az időn kívülre, megfigyelőként helyezi el magát.


A könyv maga 25 kérdésből, fejezetből áll, s lényegében mindegyik - talán összefüggéstelennek tűnő kérdésre - a hipotézisből levezetett halálszorongásból vezeti le a választ. Emiatt - ahogy a könyvbemutatón maga is elismerte - talán nagyon monotomnak, ismétlődőnek tűnhet a könyv. És nem csak tűnhet, már-már úgy éreztem magam, mint a vasárnapi iskolás kisgyerek, aki minden kérdésre az univerzális "Jézus" választ adja, csak itt a helyes megoldás a "halálszorongás".


Azonban maga a hipotézis - noha már mások is leírták - így egybe foglalva tényleg egy releváns, elegáns és világot új értelmezési keretbe helyező elmélet. Néha én túlságosan leegyszerűsíthetőnek éreztem, hisz a kérdésekre adott választ gyakran a kultúrára vezeti vissza, a kultúrát pedig a halálszorongásra, s többször is csak ez volt a kapocs a jelenség és a halálszorongás között. Azaz, a kapcsolat sokkal inkább másodlagos, és nem közvetlen.


Megértem, hogy a halálszorongás kultúraszükségletet okoz, azonban például a háborút a kultúrák harcára, s így halhatatlansági projetkre leegyszerűsíteni számomra már ilyen túlegyszerűsítés volt. Abból kifolyólag, hogy számtalan példát tudunk mondani az azonos kultúrával bíró csoportok közti háborúra is, ez pedig az értelmezési keretben nehezen magyarázható. A háborúk nem feltétlen kulturális projektek közti konfliktusok.


Gondoljunk csak két középkori, szomszédos várúr kisebb csetepatájára. A két oldalon küzdő jobbágy között nincsen kulturális különbség. Ugyanaz a nyelv, a vallás, a kultúra, sőt, még a tágabb közösség (hisz ugyanannak az uralkodónak az alattvalói) is, mégis, a kisebb közösség, vagy akár két személy harcának a következménye. Nem feltétlen a halálszorongásra kell komplex jelenségeket mindig visszavezetni.


Másrészt, vannak dolgok, amíg kimaradtak vagy csak lábjegyzetben, érintőlegesen kerültek elő. Ilyen volt például a pszichológiai problémák, a skizofrénia vagy a depresszió és a halálszorongás kapcsolata; a sztoikusok halálhoz való viszonya vagy épp a halálszorongás elleni egyik leghatékonyabb eszköz, a tudatmódosító szerek alkalmazása.


A könyv egyik állítása az volt, hogy az ember kultúra nélkül három év alatt meghalna, viszont ez az állítás nem tudom, honnan jött vagy mi alapozza meg. Mindenesetre, igaznak érzem a felvetés, és egy általam mostanában látott filmélmény is ebben erősített meg. Az Aniara nevű európai sci-fimben egy űrhajó kezd sodródni az űrben. Ahogy az idő telik, egyre kevésbé van a fogyasztói társadalomnak ereje, hiányzik a kultúrája, az emberek nem jutnak önbecsüléshez.


Hisz, az élet értelmetlen a fogyó energia miatt, az emberek be vannak zárva és tudatosul bennük, hogy a saját koporsójukban utaznak. Megnövekszik az öngyilkosságok száma, és még fura szekták is kialakulnak. A kultuszba, vagy az életet ünneplő orgiákba menekülnek a halálszorongás elől. Érdemes megnézni a filmet!


Visszatérve a könyvhöz: minden kisebb problémám ellenére ez tényleg egy frissítő szellemi teljesítmény. A kultúra kezdetéről szóló elmélet, mely szerint a mezőgazdaság kialakulása a temetési szokásokból jött létre, igazán újszerű gondolatként hat: itt tényleg érdemes lenne átírni a tankönyveket. Emellett elképesztő, hogy a bibliai bűnbeesés történte milyen tökéletesen leírja magát a hipotézist. A jó és rossz tudásának fája a fejlett térérzékelés, kreativitást és gondolkodási képesség, az éntudat, és az ezzel járó haláltudat megszületése.


Ádám és Éva nemcsak magukat akarták eltakarni, saját állati valójukat akarták elfedni. Élő mementót, hogy meg fogunk halni, hisz gyenge testünk van. Érdekes, de Isten nem tiltotta meg, hogy az élet fájáról együnk, egyedül a kiűzetés miatt nem ehettünk róla. És mit tehetünk most már? Always look of the bright side of death!


Szubjektív értékelés: 10/10 Aniara szubjektív értékelés: 10/10

Amennyiben megvennéd a könyvet, megteheted itt: https://vonagabor.hu/product/konyv/


Amennyiben szívesen vennél könyveket, és támogatnád felár nélkül a blog működését, kérlek, az alábbi linken keresztül tedd meg: https://lira.hu/tradetracker/?tt=4784_12_360807_


Köszönöm!

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page