top of page
  • Szerző képeKB könyvesblog

Szvetlana Alekszijevics: Csernobili ima

2014-ben az akkori magyar sajtót bejárta az a levél, amelyben az azóta már elhunyt Kerényi Imre az induló Magyar Krónikába keresett szerzőket [1]. A cél egy olyan kiadvány volt, amely pozitív hangvételű, csak jó dolgokat ír ("Kinyílott a pitypang. Megírom."). Talán ma is érhető a cél, a pozitív üzenetek és dolgok keresése, hisz az embernek gyakran nincs kedve már híreket olvasni. Azonban ez a kiadvány súlyos félreértése volt az újságírásnak, vagy tágabb értelemben az írásnak.


Az írástudó ember feladata nem a világban lévő szépség a szép leírása. De nem is a problémák sorának részletezése. Nem is feltétlen az aktivizmus. Az igazi feladat az emberi lét tapasztalatainak feltárása, amely lehet negatív és pozitív is. Viszont, gyakran csak az elképzelhetetlen emberi tragédiák során tudjuk igazán megérteni, mit tesz velünk a történelem.

Kép forrása: Mads Eneqvist/Unsplash
Kép forrása: Mads Eneqvist/Unsplash

Alekszijevics könyve ebben erős. Óriási anyaggyűjtése során egy mára történelmi eseménnyé váló katasztrófa, Csernobil emberi arcait mutatja meg. Azt a mélységet, amely elképzelhetetlen, de valóban megtörtént emberi szenvedés útján próbáljuk megérteni a megérthetetlent. Nem elemzünk ebben a könyvben. Nincs értékítélet. Az ott élők, a katasztrófával szembesülők, likvitádorok, családtagjaik, gyerekek és a zónában maradt idős emberek történetei ezek. Egyszerű dolgozó feleségek és magas rangú pártmunkások, kirendelt kiskatonák és atomfizikusok, férfiak és nők egyaránt elmesélik, hogy élték át az eseményeket.


Láthatjuk az évszázados paraszti lét felbomlását, az értetlenséget, azt, hogy nem is fogják fel az emberek a katasztrófát. Hisz, a termés szép, az idő gyönyörű, a sugárzást nem is látni. Számomra ez volt az egyik legerősebb rész, amikor az emberek nem értik, nem fogják fel, hogy mi történt. Utólag jönnek rá, ahogy a hithű kommunista káder is. Nem tett meg mindent, megtartatta a május elsejét mert ez volt az elvárás. De megfizette az árát: az unokája viszont leukémiás lett. Egy olyan árat adott, amelyet soha nem kellett volna megfizetnie...


Szubjektív értékelés: 10/10


Amennyiben támogatnád a blog működését, a lenti linken keresztül megteheted:

Köszönöm!



Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page