top of page
  • SzerzÅ‘ képeKB könyvesblog

Ruxandra Cesereanu: Angelus

Alaptörténet: három angyal érkezik egy nagyvárosba, Metropoliszba. A három angyal nem beszél, némák, nincs is szárnyuk, és mégis: az emberek akarják, vágyják a csodát, amit a három idegen jelképez. Megérkezésüket követően mindenki róluk beszél: vannak-e angyalok, mit akarnak, honnan jöttek. A teológusoktól a kocsmatöltelékekig, politikusokon át a játékgyártóig, a fizikusoktól és a rendőröktől a vidéki asszonyokon át a Főördögig mindenki másképp válaszol arra kérdésre, amelyet az angyalok megjelenése tesz fel: milyen hatással van az életünkre a csoda?

Kép forrása: Julian Hanslmaier/Unsplash
Kép forrása: Julian Hanslmaier/Unsplash

Szenteste azt ünnepeljük, hogy megjelent köztünk egy csoda: Jézus születésével kezdődnek az evangéliumok, szóval ez az esemény jelöli az örömhír kezdetét. Az Ige testté lett, az új igazság ki lett hirdetve, reménység jelent meg a Földön. A mindennapi életünkből azonban mára elveszett a csoda. Sokan egy deszakralizált világban élnek, nem hisznek igazából semmiben. Ezzel nem is lenne baj, ha így azonban nem lennének megfosztva valamilyen értéktől.


Szenteste sokaknak már csak a családról szól. Többeknek csak egy kötelező kör, mondhatni rutin. Másoknak hagyomány, vagy egy szörnyű emlékeztető a saját magányukra. Kilátástalanság, szép emlékek, családi viszály, az otthon melege, szeretet és keserűség. Nem véletlen, hogy az öngyilkosságok száma az ünnepek közeledtével nő. Ugyanis igen,

karácsonykor válaszokat kell adnunk: milyen jelentősége van a csodának, a szentségnek az életünkre nézve?

Az angyalok azonban némák.


Számomra ezért volt érdekes a könyv első fele. A második részben már az angyalok "szabadlábra" kerülnek, és a külvárosi negyed, ahol elengedik őket hirtelen kijelenti a függetlenségét Metropolisztól. Kisebb-nagyobb csodák történnek, az angyalok egyes betegségeket meggyógyítanak (igaz, felemás módon), és a könyvben lévő egyéb jelenségeket én nem tudtam teljesen elhelyezni. A vége pedig igazán posztmodernnek tekinthető.


Ez a mű tehát egy igazi posztmodern regény. Nincsenek benne kész válaszok, nincs kész narratíva, nincs kész megközelítés: minden bizonytalan, nincsenek kapaszkodok és nincs értelem. Nincs jelentőség. Nincs igazság, csak vélemények vannak. A játékgyáros egy kapitalizálható tőkét lát az angyalokban, hisz a pénzügyi siker számára a társadalmi elismerést jelenti. A tudósok a fekete lyukak és a térelmélet bizonyítékait szűrik le, míg a parfümőr egy új célt ad, egy új illat kikísérletezésre inspirálja. Az Angyalbár tulajdonosa jó marketinget, a producer tartalmakat lát maga előtt. Mindenki válaszokat ad, de valahogy mind hamis.


Mert mi az igazság a jelentés és jelentőség nélküli világban? Nem tudom, de talán nem kiabálni kéne, nem minden megválaszolni, hanem figyelni. Tudatosítani, hogy az angyalok megjelennek. Hogy jel jelent meg a világban. És a Földön békesség, az embereknek meg jóakarat.


Szubjektív értékelés: 10/5


Kérlek, ha a könyvet megvennéd, ezen a linken keresztül tedd:


E-könyvként:


Köszönöm!



Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page