top of page
  • Szerző képeKB könyvesblog

Susan Cain: Csend

Nemrég volt Szilveszter, amely rendre egy dologról szól: a partizásról, a szórakozásról (és az ivásról ugye). A jelszó: „ki kell fújni a fáradt gőzt!”, amit régen egyáltalán nem értettem. Miért gőzkieresztés az, hogy ha valaki kimozdul, szórakozik? Rendben, jól érzi magát… de hogy lehet ez feltöltődés? Introvertált emberként – ami talán egy könyvekről író bloggernél munkaköri követelmény – ez a könyv segített megértenem a különbségeket.

Kép forrása: Simon Migaj/Unsplash
Kép forrása: Simon Migaj/Unsplash

Az extrovertált – introvertált skála, mely a vérmérséklet két pólusa, lényegében levezethető a társasági élethez való viszonyból. Vannak olyan emberek, akiket feltöltenek a szociális interakciók. És vannak olyan emberek, akik hiába élvezik, mégis lefárasztják ezek az alkalmak. Talán emiatt is van olyan félreértés a két embertípus között: az extrovertált nem érti az introvertált valakit, aki kimarad a csapatépítő alkalmakból, vagy nem rúg ki minden pénteken a hámból („Hát nem akar egy jót szórakozni?!”).


Susan Cain könyve egy tükör. Megmutatja az extrovertált embereknek, hogy hogyan gondolkoznak az introvertáltak, az utóbbi csoportnak pedig segít megismerni önmagát. Ez szükséges is, hisz ahogy látom, karriertől a párkeresésig az introvertált személyek nagyobb hátránnyal indulnak. Ez pedig nem szükségszerű!


Egy introvertált személyi is lehet sikeres, sőt, hosszú távon sikeresebb is lehet: egy dopaminfüggő wall street-i tőzsdeügynök nagyot nyerhet rövid távon, de sokat is veszíthet, szemben Warren Buffet befektetővel, aki lassú, megfontolt és óvatos befektetési stratégiával került a leggazdagabb emberei közé. A lényeg, hogy ismerjük magunkat, a lehetőségeinket, és legyünk tudatosak. Introvertáltként tudjuk megteremteni a „feltöltődés helyeit”, míg extrovertáltként vegyük figyelembe introvertált társaink természetes igényeit, ne erőszakoljuk rá saját életmódunkat.


Erről korábban alig volt szó a nyugati kultúrkörben (különösen a tengerentúlon), épp emiatt volt a Csend New York Times bestseller, és jár a szerző TED előadása [1] lassan 25 millió megtekintésnél. Ez a könyv nézőpont szélesítésre kiválóan alkalmas, tartalmas és ahogy mondtam, támpont. Ha nem is lesz a kedvenc könyved, egyszer érdemes átfutni.


Ajánlom:

  • mindenkinek.


Nem ajánlom

  • mondom, mindenkinek ajánlom, legalább egyszeri elolvasásra.


Szubjektív értékelés: 10/9


Amennyiben szívesen elolvasnád és felár nélkül támogatnád a blogot, itt megrendelheted a könyvet:


Köszönöm!

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page