top of page
  • SzerzÅ‘ képeKB könyvesblog

Ryan Holiday - Sztoikus nyugalmat az mindennapokra!

Újév van és ez reményteli a sötét 2020 után. És az Szilveszter sem múlhat el újévi fogadalmak nélkül. Sajnos, a tipikus nagy elhatározások - leszokok a cigiről/kávéról, többet fogok edzeni, lemondok a délutáni nassiról és társai - olyanok, amelyeket nehéz betartani. A mindennapok lassú folyása sajnos elkoptatja a koránt sem gránitszilárdságú elhatározásainkhoz szükséges akaraterőnket.

Kép forrása: Cristina Gottardi/Unsplash
Kép forrása: Cristina Gottardi/Unsplash

Ha azonban az újévben szeretné az önismereted növelni, vagy a személyiségedet fejleszteni, ne búslakodj: van megoldásom, még pedig, jelen könyvünk. Ideális napi, vagy akár havi, esetleg heti rendszerességgel olvasni: ki-ki a saját mértékének megfelelő sebességgel elmerülhet ezen figyelemre méltó ókori filozófiában.


Holiday és szerzőtársa, Stephen Hanselman havonként külön-külön téma szerint szerkesztve, de minden napra keresett egy-egy idézetet. A főleg Seneca, Epiktétosz és Marcus Aurelius szentenciákhoz pedig egy-egy kifejtést, legföljebb egy-másfél oldal jegyzetet írt. Ezek a mindennapi életből vett példák, anekdoták és történetek magyarázzák az egyes gondolatok velejét.


Vagyis, lényegében a keresztényeknek ismerős Mai Ige sztoikus verzióját kapja az olvasó.

Ezek a rövid esszék vegyes képet mutatnak. Számomra volt, ahol az idézet, volt, ahol csak a jegyzet, volt, ahol mindkettő vagy egyik sem hatott rám. Tehát, volt olyan nap, amikor az idézetet éreztem értékesnek, és volt, ahol csak a jegyzetet. De, ilyen az élet is: vannak jobb és rosszabb napok. Emellett, nem lehetett könnyű annyi életmunkát átolvasni, szerkeszteni, és mindegyikről magas szintű rövid összefoglalót írni.


Ezek ellenére, én egy kincsestárnak tartom ezt a könyvet. Én úgy hiszem, hogy a filozófia a végzetünk: azaz, hogy ha jól csináljuk, megtaláljuk a helyes utat. Számomra a sztoikusok szenvtelensége, az erényekben rejlő boldogság, illetve az "amor fati", a sors szeretete kifejezetten vonzó. A mértékletesség; az önmagunkért való felelősségvállalás; a közjó szolgálatának eszménye; a valóságról alkotott valós kép felfedése; lelki erőnk, divatos szóval rezilienciánk kialakítása olyan fogalmak, értékek melyek mindannyiunk számára követendők, ráadásul elérhetőek is.


Szerény véleményem szerint pedig szükségszerűek is. A sztoikus filozófia ugyanis az akaratra épít. Feldmár Andrásnál olvastam [1], hogy a pszichológiai problémáink nagy része abból fakad, hogy nem jól, vagy jót, vagy nem akarunk. Akarati gondjaink vannak, és a sztoicizmus erre ad választ, megtanít helyesen, helyeset akarni.


Az akaratválság, a valóság téves értékelése [3] a nyugati ember végzete, a modern ember krízise. A sztoicizmus pedig egy ősi, elhanyagolt, de annál helyesebb gyógymód. Érdemes ezért naponta bevenni az előírt gyógyszert, a filozófiát. Az élet tengerének viharain iránytűként szolgálhat Holiday ezen könyve. Használjátok bátran!


Ajánlom:

  • újévi fogadalomnak.


Szubjektív értékelés: 10/8


Amennyiben megvennéd a könyvet, és felár nélkül támogatnád a blog működését, kérlek, a lenti linken keresztül tedd meg:


Köszönöm!


Megtekintve: 2020.12.25. 22:49

[2] Feldmár András: Akarat és odaadás HVG Könyvek, Budapest, 2015. 7. oldal

[3]Nem a tények zavarják az embereket, hanem a tényekről alkotott vélemények. Epiktétosz

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page