top of page
  • Szerző képeKB könyvesblog

Heidl György (szerk.) - Akéda

Isten ezt mondta: Fogd a fiadat, a te egyetlenedet, akit szeretsz, Izsákot, menj el Mórijjá földjére, és áldozd fel ott égőáldozatul az egyik hegyen, amelyet majd megmondok neked! 1Móz 22:2


Az akéda, vagyis Izsák megkötözésének és feláldozásának története talán a Biblia legnehezebb magyarázható története: legalább is, a laikusok számára. Itt az ószövetségi Isten, Jahve türannoszként és kegyetlen szadistaként jelenik meg: nem csak emberáldozatot követelt Ábrahámtól, hanem a "szeretet fiát", annak megölését parancsolta.

Kép forrása: Rory McKeever/ Unsplash

Egyszerűen érezzük, hogy ez nem helyes: az emberi életét értéknek tartjuk. Ráadásul, a saját fiáról van itt szó: ez már rokongyilkosság, amely igen súlyos bűn. A Biblia szó szerinti értelmezésekor úgy tűnhet, hogy Isten ez esetben bűnt rendelt el: nem szörnyű ez? Ha ma azt látnánk, hogy valaki meg akarja ölni a fiát, a rendőrséget és a gyermekvédelmet hívnánk! És ezzel az ókori emberek se voltak másképpen, ámbár az emberi életről, az emberről másképp gondolkoztak.


Sajnos voltak kivételek: a Biblia lejegyzésének időszakában Izraelben elterjedt Moloch isten tisztelete, akinél az elsőszülött feláldozása elterjedt szokás volt. Az akéda egyrészt erre kívánt teológiai választ, elutasítást adni. Tehát ez az ősi történet egy erkölcsi kiállás is: lám, Jahve kérte, de megelégedett egy állattal is. Ezért ti se áldozzatok embert!


Azonban az ősi szövegek ősi bölcsességet is takarnak.

A történetben számtalan réteg épül egymásra: értelmezhető a hit próbájaként is. Izsák az ígéret gyermeke, Isten ígéretéé. Ábrahám, ha nem is tudta, de hitte, hogy Izsák nem halhat meg, vagy ha meg is hall: feltámad. Isten betartja az ígéretét, ezért nem félt. Vajon mi tudunk a saját életünkben félelem nélkül élni? Ugyanakkor ott van az odaszánás gesztusa, amely megjelenik később a körülmetélésben, vagy a keresztelés hagyományában.

Izsák története azonban - keresztény értelmezésben - valójában Jézus kereszthalálának előképe. Ahogy Izsák, Jézus is az ígéret gyermeke. Áldozat az Istennek. És ahogy Izsák megmenekült a haláltól, Jézus is harmadnapra feltámadt: ő nem csak megmenekült, hanem győzedelmeskedett rajta. Az akéda a kereszthalál előképe. Több egyházatya is így értelmezte, legalább is ez olvasható ki ebből a kivételes antológiából. Minden papnak, tiszteletesnek, vagy szimplán a teológia iránt érdeklődőnek szívből tudom ajánlani ezt a könyvet.


Szubjektív értékelés: 10/8


Amennyiben felár nélkül támogatnád a blog működését, kérlek, nézz körül ezen a linken keresztül az ország egyik legnagyobb online könyváruházában: https://lira.hu/tradetracker/?tt=4784_12_360807_

Köszönöm!

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page