top of page
  • SzerzÅ‘ képeKB könyvesblog

Frank Herbert - Dűne

Mindenkinek van egy álomhelye, ahol szívesen élne (szerencsés esetben jelenlegi lakhelyén). Van aki nagyvárosban élne, van, aki elzárva a hegyekben, egy kis erdélyi faluban vagy épp egy távoli, egzotikus szigeten. Mindenesetre kevés embert tudok elképzelni, aki a sivatagba kívánkozik. Ennek nagyon egyszerű oka van: mert sivatagról beszélünk. Gyilkos hőség nappal, fagyos éjszaka, víz nulla, skorpiók és mérges kígyók a kövek között, szóval barátságtalan környezet (finoman szólva). Ott tényleg minden meg akar ölni.

Kép forrása: Andrzej Kryszpiniuk/Unsplash
Kép forrása: Andrzej Kryszpiniuk/Unsplash

Ha megnézzük a Szentírást, a sivatag, mint hányattatás, szenvedés helyszíne jelenik meg. Mózes negyven évig vezeti át a zsidókat a sivatagon. Jézus negyven napig böjtöl a pusztában. Mégis, a kemény körülmények kemény férfiakat edzettek: a zsidók talán a negyven évi, elemekkel történő harc tette képessé a honfoglalásra, míg Krisztus a negyven szenvedés után lépett színre és kezdett tanítani.


Frank Herbert grandiózus munkájában ezt az elvet követi. A fremeneknek, az itt lakó őslakosoknak nem csak a sivataggal, hanem az abban élő óriási homokiférgekkel is meg kell küzdeniük, melyek kilométeresre (!) is megnőhetnek. A kemény világ kemény embereket teremt. A bolygó egyedül egy ritka fűszer miatt értékes másoknak, mert ez a mesterségesen létre nem hozható anyag gátolja az öregedést.


Ebben az űrsivatagban játszódik a cselekmény, mely lényegében

egy Mohamed próféta Trónok harcát mutatja be, náci boszorkányokkal és homokszörnyekkel vegyítve.

Agymenésnek tűnik: nem véletlenül. Nekem nagyon nem tetszett az eleje, ugyanis rögtön egy olyan szituációban vagyunk, ahol semmit se lehetett érteni a könyv végén található szószedett nélkül. Sőt, a szószedett nélkül a könyv sokszor nem érthető. A felépített univerzum hihetetlen komplex, ezért tényleg nagy falat. Kezdő olvasóknak nem ajánlom.


Nem tetszett még, hogy a könyv minden fejezete egy-egy kitalált mű retrospektív idézettel kezdődik, mivel ezek a szentenciák már eleve lelőtték a fordulópontokat.. Lehetett tudni, hogy árulás lesz, illetve, hogy ki lehet az áruló, bár az ő történetét továbbra se nagyon értem. Igazából, egy csomó mindent nem nagyon értek.


Paul például a könyv közepétől egy olyan szintű übermensch, hogy nem igazán tudok aggódni érte. Néha, a nagyon jó írásnak köszönhetően lehet élvezni a történteket, és van feszültség is, de úgy is tudjuk, mi fog történni. Akkor meg minek aggódjunk? Nekem a Lucy c. film jut eszembe, amelyben a történet felénél a főszereplő lényegében egy emberi istenné válik, és szerencsétlen jakuzatagoknak is csak kamikaze akcióra futja vele szembe. [1]


Összefoglalva, egy tényleg epikus történet, de számomra már túl epikus volt. A leírások és grandiózus történetek bejönnek, akkor ajánlani tudom, könnyed olvasmányként viszont nem.


Szubjektív értékelés: 10/8


Amennyiben támogatnád a blog működését, kérlek, a könyvet az alábbi linken keresztül vedd meg:


Köszönöm!


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page