top of page
  • Szerző képeKB könyvesblog

Edward Snowden – Rendszerhiba

Amm…. Edward Snowden vagyok.” Ahogy a mellékelt videóban is látszik, egy fiatal srác egy elsötétített honkongi hotelszobában ad interjút, mellyel örökre megváltoztatja az életét. Az NSA (National Security Agency, magyarul Nemzetbiztonsági Ügynökség) egyik külső vállalkozó alkalmazottja olyat tesz, amivel a világ egyetlen szuperhatalmának a kormányát örökre magára haragítja. Színt vall arról a programról, amelynek segítségével az NSA gyakorlatilag mindenkinek az internetes aktivitását megfigyeli, tárolja, és bármikor feldolgozhatja. Egy igazán orwelli – Black Mirror epizódba illő módon -, sötét jövőt vetít elénk. Vagyis már inkább jelent. Jogosan merül fel az ősi kérdés: akkor,


ki őrzi az őrzőket?

Ennél azonban van egy számomra izgalmasabb téma is. Mi visz rá egy ígéretes karrier előtt álló, jól kereső, a világ egyik legparadicsomibb helyén (Hawaiin) élő fiatalembert arra, hogy konspiratív módon tényfeltáró újságírókkal találkozzon, és felfedjen egy szupertitkost programot, így tönkre téve a karrierjét és az egzisztenciáját, kockáztassa, hogy árulás miatt börtönbe kerüljön, és elveszítse a barátnőjét?

Kép forrása: Ian Battaglia/Unsplash
Kép forrása: Ian Battaglia/Unsplash

Nos, erre a kérdésre válaszol ez a könyv. Egyszerre visszaemlékező önéletrajz, és önigazolás. A gyerekkortól következetesen végig követhetjük azt, hogy a szerző hogyan ismerkedik meg a technológiával, hogyan merül fel benne a gyanú a világméretű megfigyeléssel, majd a bizonyítást követően hogyan küzd meg a benne felmerülő morális aggályokkal. Egyben egy hihetetlenül izgalmas betekintés a hírszerző közösség világába.

snowden idézet

Jelenleg Oroszországban menekültként ragadt Edward Snowdent az Amerikai Egyesült Államok kormánya továbbra is árulónak tekinti. Amennyiben hazatérne, vagy olyan országba utazna, amelynek kiadatási egyezménye van az Államokkal, azonnali letartóztatás és valószínűleg titkos tárgyaláson történő ítélet követné. Annak ellenére, hogy az általa nyilvánosságra hozott akták bizonyítják: az USA hírszerző közössége a jog szellemével ellentétesen, az emberek privát szférához való jogát semmibe véve gyűjt adatokat – mindenkiről. A szent GDPR mentsen meg minket ettől a sötét jelentől!


Ajánlom:

- ha a netbiztonság számodra egy vicc,

- ha Snowden szerinted egy áruló.


Nem ajánlom:

- ha már így is a világkormánytól és a szabadkőművesektől rettegsz.


Szubjektívértékelés: 10/9


Amennyiben támogatnád a blogot, felár nélkül megteheted, ha a lenti linken vásárolsz:


Könyv formában:


E-könyv formában:


Köszönöm!

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page