top of page
  • Szerző képeKB könyvesblog

Charles Duhigg – A szokás hatalma/S. J. Scott – A szokás hatalma

A két könyvnek ugyanaz a magyar címe, de erről az utóbbi könyv fordítója tehet.


Mindannyiunknak vannak rossz szokásai. Ilyen lehet a dohányzás, gyorsételek fogyasztása, időpocsékoló tevékenységek (tévézés, online játékok stb.). Vagy, hogy egy igazán 21. századi példát mondjak: te mennyi időt töltesz egy nap azzal, hogy a facebook vagy az instagram faladon görgess lefelé? A rossz szokások pedig – habár kellemesek – valójában rosszabb életminőséget adnak a lehetségesnél. Egyrészt elveszik az időt a kreatív, ténylegesen építő és pihentető, pozitív szokásoktól, másrészt egészségre károsak is lehetnek.

Kép forrása: My Life Journal/Unsplash
Kép forrása: My Life Journal/Unsplash

A pozitív szokások ezzel szemben automatikusan segítenek egy jobb életminőség felé vezető úton. Ez azért is lényeges, mert

mindennapi tevékenységeink több mint 40 %-a nem tényleges döntéseken, hanem szokásokon alapul .

[1] Vagyis: az életünk jelentős része lényegében a szokásaink halmaza, azaz tudatalatti. Ezt használhatjuk is ki céljaink elérése érdekében! Ebben segít ez a két könyv.


Duhigg a szokások kialakulásának alapvető tudományos leírásával foglalkozik. A modell a következő: egy külső jel hatására elindul egy cselekvés, melynek eredménye egy jutalom. Például: ha valaki fáradt (jel), akkor szüksége van a nagyobb éberségre, pörgésre (jutalom), akkor egy cselekvést végez: kávét iszik. Ha ez a jel rendszeresen ismétlődik, ahogy a cselekvés és a jutalom is, tudattalan szokás alakul ki. Rossz szokást nem tudjuk megszüntetni, legfeljebb a jelet kicserélni (gyümölcs vagy gyümölcslé, zöld tea, séta stb.).


A könyv ezen kívül kitér a szervezetek és a közösségek szokásaira is. Számomra az előbbi fejezet volt a legérdekesebb. Aluminium Company of America (Alcoa) vezérigazgatójának, Paul O’Neil története hihetetlen tanulságos. Egyetlen szervezeti céllal, szokással nem csak, hogy életeket mentett, hanem a vállalatot újra nyereségessé tette. Mi ez, ha nem siker? Többet nem is mondok, tényleg érdemes elolvasni. Számomra a legfontosabb olvasmányok listáján előkelő helyen szerepel. Ha egyszer vezető leszek, biztosan figyelembe veszem a fenti művet.


S. J. Scott könyve sokkal gyakorlatiasabb, ezért sem törekszik a tudományos megalapozottságra. Igazából egy ötlettár a szokásokról. Talán érdekes még a szokáshurok modell, amely a szokások összekötéséről szól. Ötletes, de én inkább inspirációként javaslom, mintsem önmagában.


Ajánlom (mindkét könyvet):


· ha szeretnél változtatni, javítani az életminőségeden,

· rossz szokásokkal küzdesz (ehhez különösen Duhigg könyvét tanulmányozd),

· nehezen tudsz új, jó szokásokat kialakítani.


Szubjektív értékelés:

  • Charles Duhigg: 10/10

  • S. J. Scott: 10/7,5


Amennyiben érdekelnek a könyvek és támogatnád a blog működését, az alábbi linken keresés, illetve felár nélkül megvásárolhatod őket:



S. J. Scott könyv formátumban:


S. J. Scott e-könyv formátumban:


[1] Charles Duhigg – A szokás hatalma Előhang, XVI oldal

351 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page