top of page
  • Szerző képeKB könyvesblog

Csikány Tamás - A harmincéves háború

Sok embernek van kedvenc történelmi időszaka. Ez a legtöbb esetben helyhez és időszakhoz kötött kultúra - mondjuk az ókori Hellász, a Jézus-korabeli Szentföld, a reneszánsz Itália, a századforduló Párizsa, 1969 Woodstock, a '90 évek diszkója vagy bármi más. Ezek ismertebb történelmi korszakok nagy személyiségekkel, érdekes kultúrával, felismerhető történettel (vagy csak technoval) rendelkeznek.


Még a háborúknak - minden kegyetlenségük és embertelenségük dacára - is van egy romantikus bája. Ha nem hisszük, nézzük csak meg, hogy a háborús filmek önálló műfajt alkotnak, és a háború maga is hány grandiózus történet eleme.

Forrás: Wikipédia
Forrás: Wikipédia

Ha így nézzünk, vannak "népszerű" háborúk, melyek nagy hatással voltak a popkulturális életre. Ilyen különösen a két világháború, Vietnam, a keresztes hadjáratok, az amerikai függetlenségi harc és a polgárháború, vagy épp Trója mitológiai ostroma. És vannak elfeledett konfliktusok, melyek az ismertségi, "népszerűségi" listák végén lennének: ilyen lenne a harmincéves háború (1618-1638) is.


Mindezt annak ellenére, hogy a 30 éves háború a modernitás első nagy háborúja volt, számtalan hosszú távú következménnyel. Az addig meglévő, már teljesen széteső Német-római Császárság mint állam, teljesen eljelentéktelenedett és végletesen üressé vált (végül Napóleon fejezte le az inkább már csak névleges intézményt). Nagyobb hatással volt a személyes sorsokra: a zsoldosok háborúja rengeteg szenvedéssel járt a közemberekre nézve, egész térségek néptelenedtek el. Csikány Tamás szerint volt olyan tartomány, ahol a lakosság 70%-a meghalt. Más becslések 25-40% saccolnak, de egyik se egy kedvező statisztika.

A háború tehát véres és mocskos volt, és a nagy csaták megnyerése mellett gyakran az ellenséges területek felprédálása is fontos hadicél volt. A korszak egyes egyes hadvezérek (pl. Gusztáv Adolf vagy Wallenstein) életrajza nélkül nehezen értelmezhető, a szerző ebben is segít nekünk. Harcászati, hadászati újítások, csaták, új fegyverek, új módszerek, szövetséges és diplomáciai játszmák: Csikány könyvében ezt mind kellemes elegyet alkotva áll össze, és ezen keresztül ismerheti meg az olvasó e elfeledett kor mégis izgalmas történetét. Köszönet a szerzőnek.


Összefoglalva a könyv tehát alapvetően egy fiús mű. Én anno a történelem tanártól kaptam ajándékba, és azóta is kincsként őrzőm. Jó volt újra elővenni, és ezen kívül, fontos a kiváltságunk felismerése: régóta nem éltünk ilyen békés világban. A könyvben egyedüli hátrány, hogy én több térképet vártam volna, mert néha hadmozgásokat nehezen tudtam elhelyezni fejben. Viszont az jó volt, hogy a nemzetközi mellett magyar történésekre is kitekinthettünk.


Ez egy szépen összeállított, igényes mű, mely a történelemszeretők élvezni fognak. Ezen kívül még katonáknak, a hadtörténet iránt érdeklődnek tudom ajánlani.


Szubjektív értékelés: 10/7


Amennyiben szívesen támogatnád felár nélkül a blog működését, kérlek, az alábbi linken keresztül vásárolj!: https://lira.hu/tradetracker/?tt=4784_12_360807_


Köszönöm!

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page