top of page
  • Szerző képeKB könyvesblog

Woody Allen - Apropó nélkül

Az élet nem egyszerű, ez kétségtelen. Tele van kihívásokkal, hullámvölgyekkel és -hegyekkel. Szerelmek, elutasítások, veszteségek és lehetőségek: a lentből fent és fentből lent lesz. Talán, a létezés célja, hogy minél több emberi élményt átéljünk. A sors már csak ilyen kegyetlen. Az is lehet, hogy az egész csak egy rossz vicc, csak nem értjük a csattanóját (tekintve, hogy a végén halottak vagyunk). Egy befejezetlen történet. Azonban, a félkész sztori is lehet izgalmas, főleg, ha egy kis humorral ízesítik...

Készítő: KEVIN WINTER | Forrás: AFP Szerzői jog: 2017 Getty Images
Készítő: KEVIN WINTER | Forrás: AFP Szerzői jog: 2017 Getty Images

Woody Allen neve már fogalom. Sajátos stílusú rendező, komikus, színész, író, zenész (bár az ebben rejlő tehetségét maga erőteljesen megkérdőjelezi), aki több évtizedes pályafutásával a legkiemelkedőbb kulturális szereplők közé tartozik. Kétségtelen, hogy hatalmas életműve megérdemelte azt, hogy maga is könyvbe foglalja.


Bevallom, nekem egy teljesen téves képem volt eddig Woodyról: valahogy a műveltség és tájékozottság sugárzott a filmjeiből. Megnyugtató a tudat, hogy saját bevallása szerint is félművelt Woody-t a könyvek és a filozófia is csak azért érdekelte, hogy csajozni tudjon... Mint kiderült, nem is sok sikerrel, és ugyanúgy érdekelte a bűvészkedés meg a simliskedés, mint a művészet. Szerencse, hogy az ólomgolyótól való félelem inkább a komikum és a filmek, mintsem a kisstílű alvilág felé sodorta. Ennek eredménye 56 rendezés, 81 forgatókönyv és számtalan egyéb művészeti produktum.


A kötet ezért is már ránézésre is vastag olvasmány, és noha tényleg nagyon jó a stílus, a könyv leginkább filmesztéták számára lehet izgalmas olvasmány. Egyszerűen nekem a számomra többé-kevésbé ismert nevek, sztárok, hírességek felsorolása már sokszor unalmas volt. Egyszerűen nem tudtam ezt a sok nevet hova tenni, mert habár szeretem a rendezői stílusát, nem láttam az összes filmjét (bár szeretném egyszer az ezt megtenni) és Hollywoodot se ismerem Á-tól Z-ig.


Még egy rövid kitérőként írnom kell az állítólagos nemi erőszak ügyről, egyrészt, mert a mai "metoo" korszakban az ilyen ügyek morális megítélésével együtt a szerzői életműveket is el akarják utasítani egyesek, másrészt, mert maga Allen is írt erről. Aki nem tudná miről van szó, egy korábbi részletes indexes cikket talál az ajánló alján [1], érdemes átolvasni.


Én személy szerint Woody Allent ártatlannak tartom. Többek közt Moses Farrow is kiállt Woody mellett, ráadásul ekkor egy igen kemény gyermekelhelyezési per volt folyamatban, Woody Allen már a korábbi nevelt lányával, Soon-Yi Previnnel, a későbbi feleségével jött össze, és számtalan ellentmondás, furcsaság van az ügyben. Egyszerűen nem tipikus az, hogy egy gyermekmolesztáló csak egyszer éljen a lehetőségével.


Bármi is történt viszont a padlásszobában, az kétségtelen tény, hogy

kevés művész ért annyira az emberi lét finom nüanszaihoz, a lélek rezdüléséhez és a humorhoz, mint a művészet jelen fenegyereke,

ez az egykor csóró, neurotikus brooklyni zsidó gyerek, aki "csak" Hollywood nagy rendezője, New York egyik leghíresebb szülöttje lett. Számomra hitetlen, hogy ez az ember még a mai napig, 85 évesen is alkot!


Ez egy különleges életmű, és nem értek egyet azokkal, akik szerint egy kétes vád alapján az egészet záró jelbe kellene tenni. Én csak szeretnék egy csodás lányt átölelve egy melankolikus, gyönyörű kinematográfiát nézni, nevetni, szomorkodni, az élet nagy kérdéseiről elmélkedni aztán szenvedélyesen szerelmeskedni. Woody Allen: köszönöm, hogy ehhez megadtad az alapanyagot (legalább is, ami a filmet illeti, a másik hiánya már az én problémám)!


Szubjektív értékelés: 10/7


Ha támogatnád a blog működését, kérlek,a könyvet az alábbi linken keresztül vásárolt meg:

Köszönöm!


Megtekintve: 2021.10.02. 22:20


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page