top of page
  • Szerző képeKB könyvesblog

Ryan Holiday – Az akadály maga az út

Vires acquirit eundo/Menet közben gyűjtünk erőt

- latin közmondás


2020 szilveszterén a barátaimmal közösen buliztam. Jól éreztem magam, és bizakodva néztem az új esztendőre. Nem sejthettem, hogy ebben az évben – egy vírus miatt – milyen hatalmas változások történnek majd globálisan, és mennyi ember néz szembe nehézségekkel. Én szerencsés vagyok abból a szempontból, hogy a jelenlegi munkahelyem válságbiztos, sőt, személyes életemben hozott változások (pl. elköltözés a szüleimtől) inkább pozitív elmozdulások voltak. De rengetegen nehéz helyzetbe kerültek.


Számukra elképzelhetetlen nehézségeket hozott a sors. Hirtelen hegyek jöttek az úton, fárasztó emelkedően kell végig vergődnünk. Az út igenis nehéz, és ilyenkor tudják az emberek igazán elküldeni melegebb éghajlatra az életmód tanácsadó coachokat, akik azt mondják, hogy a válság lehetőség, meg ha nagyon akarod, akkor sikerülni fog (bár sose derül ki, hogy mi).

Kép forrása: Tyler Lastovich/Unsplash
Kép forrása: Tyler Lastovich/Unsplash

Azonban ezek az életmód tanácsadók nem új keletűek (sőt, inkább gyenge utánzatok). Seneca, római filozófus és államférfi például számtalan levelet írt a barátainak, nem egyet gyászoló ismerősöknek, melyek egyszerre volt vigasztalások, az éle útmutatók. Seneca, és a hozzá hasonló sztoikus filozófusok nem azt mondták, hogy a válság lehetőség. Nem mondták azt, ha akarod, sikerül.


Ők az igazságot kutatták.

Az igazság pedig az, hogy nem jó a gondolkodásmódunk. Gyakran csak a nehézségeket látjuk, és emiatt nem értékeljük jól a dolgokat.

A munkahely elvesztése súlyos akadály, hisz anyagilag is megterhelő. Nehézség? Igen. Hatalmas tehertétel az anyagi létbizonytalanság. Igen. Életet megrázó hatalmas tragédia, aminél rosszabb nem történhet? Aligha. Hisz már Murphy is megmondta: mindig lehet rosszabb. Meg az is biztos, hogy valahogy lenni fog: olyan még nem volt, hogy ne legyen.


A nehézség ritkán leküzdhetetlen akadály. Csak cselekednünk kell. El kell hívnod azt a csinos lányt, akivel a villamoson szemezel. Állhatatosan kell keresned az álláslehetőségeket. Vagy épp, oda kell figyelned a családtagodra, szerelmedre, és meg kell hallgatnod (sokaknak talán az igazi hallgatás a legnehezebb cselekvés). És még annyi lehetőség van: segíthetsz másoknak, törődhetsz többet a környezetteddel, az egészségeddel. A nehézség áldás lehet, ha megoldjuk őket.


Tisztán látni, cselekedni – de akarni is kell. Az akarat nem vakhit, ahogy a coachok képzelik. A tisztánlátásban születő akarat állhatatossá tesz a cselekvéseinkbe, ugyanakkor elkerüljük a hiábavalóságot. Hisz, el kell fogadnunk, az ember hiába tervez, nem tud mindennel számolni.


Vannak legyőzhetetlen akadályok. Akár talán bölcsebb lenne, a megváltoztathatatlan dolgokkal megbékélni, nem?
sztoikus példakép

A koronavírussal nem számoltam 2020 szilveszterén, ahogy nagy valószínűséggel a kedves olvasó sem a karanténra vonatkozó terveit osztotta meg az ismerőseivel azon az éjszakán. Mégis jöttek az akadályok, már pedig az élet ilyen: nem lehet megúszni. Ez a könyv azonban méltán lehet mankó az akadályokkal való úton. A benne lévő személyek története, működése inspiráló, ahogy a megfogalmazott gondolatok is. A veszélyhelyzet árnyékával járó rombolásban minden eszköz meg kell ragadnunk, és Ryan Holiday művénél kevés könyvet tudnék erre jobban ajánlani.


Ajánlom:

  • elméleti embereknek, mert inspiráló;

  • gyakorlati embereknek, mert útvezetőként szolgál, és bebizonyítja, hogy a filozófia nem csak egy elvont valami, hanem a mindennapokban is használható diszciplína.


Szubjektív értékelés: 10/9


Cselekedj! Rendelt meg a könyvet ezen a linken:

27 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page