top of page
  • Szerző képeKB könyvesblog

L. Deacon - Pszichológia

"Az önismeretnek önmagában nincs gyógyító ereje – egy önmagáról keveset tudó szorongó, neurotikus karakterből, ha elmegy önismeretbe, lesz egy önmagáról sokat tudó szorongó, neurotikus karakter."

Popper Péter


Az emberi agy egy elképesztő evolúciós teljesítmény. Noha testtömegünknek csak 2%-a, az energiaszükségeltünk 20%-át teszi ki [1]. Méretet ellenére olyan elképesztő dolgokat tesz lehetővé, mint a társas együttműködés, a nyelv, írás, kreatív újítások. Képesek vagyunk az én-tudatra, felismerni a mintákat, megjósolni a jövőt, érzéseket érezni. És ezek fölött nem is feltétlen mi uralkodunk: a tudatalatti talán jobban meghatároz. S ez ijesztő, hisz ismeretlen területről, "terra incognita"-ról van szó.

Kép forrása: Sam Moqada/Unsplash
Kép forrása: Sam Moqada/Unsplash

Talán az elménk titkait sose fogjuk megfejteni: egyrészt, hihetetlen bonyolult, másrészt, egyénenként eltérő. Azonban van egy nagy előnyünk: az elménk képes önmagát vizsgálni, önmagára reflektálni. Ezen önreflektálás művelését - mely előtte a filozófia, a teológia és a vallások felségterülete volt - a modern tudomány pszichológiának nevezzük (nyilván most egyszerűsítettem). A könyv lényegében ezen tudományterület legfőbb eredményeinek összegzése.


Erre a tudásra szükségünk is van: a 21. század sose látható kihívásai miatt megszaporodtak a különféle pszichológiai problémákkal, nehézségekkel küzdők száma. Egy elmagányosodott korban élünk, ahol a technika elválaszt, függővé tesz. Nagyobb a jólétünk, viszont kevesebb a bölcsességünk. Könnyeben összehasonlíthatjuk magunkat másokkal, hírességekkel, és emiatt kevesebbnek érezhetjük magunkat. Az évszázados hagyományok és minták kiveszőben vannak, a mozaikcsaládok terjedőben, erkölcseink állandó ostrom alatt állnak.

Az önismeret és a pszichológia - a fenti idézet szerint - nem megoldás a személyes-társadalmi válaszokra. A tudás nem elég: azok alapján cselekedni kell. Viszont, az önismeret változásra sarkall. Emellett hiszem, hogy a több tudás és a törvényszerűség, valószínűsége felismerése segít kiigazodni a világban.


Az önismeret nem a megoldás, hanem a megoldáshoz vezető út: és ezen a pszichológia, mint tudomány, útjelzőként szolgá(hat).

Pár szóban magáról a könyvről: ez egy összegzőmű és annak kiváló. A mű rendszerezett, pár apróbb személyiségteszt színesiti. A fejezetek végén összefoglaló található, emellett a meghatározóbb gondolkodók önéletrajzát is elszórva megtalálhatjuk. A tartalom időrendileg és témák szerint, ügyesen van szerkesztve. Hiába szakkönyv, olvasmányosan van megírva, én pár nap alatt elolvastam. Apróbb érdekesség, hogy ismerem a fordított, középiskolában tanárom volt. Remélem, neki is annyira tetszett a könyv, mint nekem. Ajánlom!


Szubjektív értékelés: 10/8


Amennyiben elolvasnád a könyvet és támogatnád a blog működését (felár nélkül), kérlek, ezen a linken keresztül vásárold meg: https://lira.hu/tradetracker/?tt=4784_12_360807_&r=https%3A%2F%2Fwww.lira.hu%2Fhu%2Fkonyv%2Fismeretterjeszto-1%2Ftarsadalomtudomany%2Fpszichologia-hogyan-ertsuk-meg-onmagunkat-es-masokat


Köszönöm a támogatást.


Megtekintve 2020.12.12. 19:33



Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page