top of page
  • Szerző képeKB könyvesblog

Buda László Mit üzen a tested? és a Mit üzen a lelked?

Megszeretni önmagunkat: egy életre szóló románc kezdete.” Oscar Wilde


Kiskamasz koromba egyszer nagyon csúnyán bedagadt az arcom. Kiderült, hogy gyulladt az egyik fogam. Amikor ez történt, épp nálunk volt a külföldön élő idős nénikém és a férje. A szüleimmel együtt utaztak az országban, és azt akarták, én is menjek velük. Talán nem fűlött a fogam hozzá… Nemrégiben elkezdett fájni a derekam. Ezzel egyidejűleg, egy magánéleti kérdésben nem akartam engedni, és lám-lám, „nem adtam be a derekamat”, „megmakacsoltam magam”. Végül engedtem… most már nem fáj a derekam (még tépelődők, és ekkor szoktam is érezni a fájdalmat).

Kép forrása: Alexander Krivitskiy/Unsplash
Kép forrása: Alexander Krivitskiy/Unsplash

A könyvek alapvetése, hogy testünk és a lelkünk életünk legkitartóbb társai, mindig ott vannak mellettünk. Akár a barátaink, s így is kezelhetjük őket: beszélgethetünk velük. A testünk – visszatérve a személyes példáimra – egyébként is kommunikálni akar. Csak tőlünk függ, meghallgatjuk-e. És amennyiben a testünk kommunikálni próbál, szól nekünk, akkor mi is válaszolhatunk neki. Furán hangzik, nem? Az ember elbeszélgethet a vakbelével… Igen az, de a könyveket elolvasva hatásos. Röviden ez a szomatodráma módszere. A Mit üzen a tested? egyébként az első könyv, melyben részletesebben foglalkozik ezen terápiás móddal.


Akit érdekelnek az olyan kérdések, hogy mi a lélek, mik a betegségek lelki okai, és hogyan oldhatja fel a neurózisait, annak mindenféleképp ajánlom a könyveket. Az írásokat kifejezett érdekessége a személyes és a páciensek által megélt élmények. Közelebb hozzák és emberközelivé teszik a könyv mondanivalóját. Külön érték a könyv végén található könyvajánló. Érdemes szemezgetni.

idézet

Emellett a szerző új perspektívákkal is megismertet, kicsit megmártózhatunk a keleti tanokban és az ezotériában. Viszont, ez nem oly mértékben, hogy egy nyugati materiális embert elidegenítene. Egyrészt, a szerző maga is egyetemet végzett orvos és oktató, így a szakmai alapbeállítottsága nem kérdőjelezhető meg. Másrészt, maga is elismeri, hogy mi a hit kérdése, és ezek gyakorlati jelentőségét emeli ki. Képzavarral élve: nem tesz hitet egy hitrendszer mellet sem, Inkább kíváncsi, ahogy mi is azok lehetünk. Hisz, a világon talán egyetlen megfejtendő misztérium van: önmagunk.


Ajánlom:

  • a betegséggel küzdesz,

  • önbizalom-hiányosnak érzed magad,

  • nem tetszik a tested egy része/egésze,

  • nyitott vagy új perspektívákra,

  • szeretnéd tágítani a világlátásodat.


Nem ajánlom:

  • igazából nincs ilyen, mindenkinek jó szívvel ajánlani tudom


Szubjektív értékelés: 10/9


Amennyiben szeretnéd megvásárolni a könyvet és felár nélkül támogatni a blogot, ne keresgélj, itt megteheted:


Mit üzen a tested? - könyformátum


Mit üzen a lelked? könyformátum


Köszönöm!

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page